Hoe werkt wondgenezing.

Omdat we dagelijks de vraag krijgen hoe lang de genezing gaat duren hebben we er een stukje aan geweid.  We hopen dat we jullie vraag hiermee zo duidelijk mogelijk kunnen beantwoorden. Hoe werkt wondgenezing, en wanneer spreek je van genezen?

Wat is wondgenezing?

Omdat er tijdens het proces meerde factoren meespelen genezen niet alle wonden in het zelfde tempo. Als een wond goed geneest noemen we dit een ongestoorde of primaire wondgenezing. Soms sluit een wond niet direct doordat er bijvoorbeeld teveel wondvocht word geproduceerd, de wond geïnfecteerd is of de huid teveel beschadigt is. Dit heet een vertraagde of secundaire wondgenezing. Een wondje ten gevolgen van het laten zetten van een piercing heeft altijd een secundaire wondgenezing omdat het ingebrachte sieraad de genezing verstoord. De wond zal het aangebrachte sieraad moeten accepteren. Doordat wij met een zeer hoge kwaliteit naald prikken en uitsluitend sieraden van hoogwaardig Titanium gebruiken verstoren we dit proces zo min mogelijk. We veroorzaken (zoals dit heet) zo min mogelijk wondtrauma.
weetje: Er zijn veel kwaliteiten naalden. Natas piercing heeft zo’n 9 soorten in huis! En nee, dit zijn niet de goedkoopste standaard piercing naalden die vaak in een tattooshop gebruikt worden. Er is een groot kwaliteit verschil. Let dus op, waar en door wie je je piercing laat zetten om het genezingsproces zo goed mogelijk te starten. Kwaliteit naalden, kwaliteit sieraden, dermatologische en anatomische kennis en goede nazorg producten zorgen voor een goede start. Natas piercing gaat niet voor hoge winst maar voor hoge kwaliteit!

De piercing is gezet en nu is het aan de huid, en aan hoe jij hem gaat verzorgen, hoe snel jou piercing gaat genezen. We vinden het belangrijk dat je je bewust bent van je piercing genezing ’s fase want met de juiste kennis kun je de genezing beïnvloeden / optimaliseren.
Een aantal medicijnen heeft invloed op een genezingsproces. Corticosteroïde remmen de wondgenezing. Bètablokkers (o.a. hart, vaat, bloeddruk, nieren, schildklier) hebben geen positieve invloed. Antibiotica en sterke pijnbestrijders kunnen een positief effect hebben. Vitamine A en C ook. Roken en alcohol stagneren genezing.
Bij elke wond treed besmetting op! Deze ontstaat via de huid zelf, de lucht, kleding, slijmvliezen, handen en/of besmette voorwerpen. Wij werken zo steriel mogelijk maar besmetting is dus nooit te voorkomen. Zelfs in een zogeheten “steriele operatie kamer” treed besmetting op! De besmetting hoort geen enkel probleem te zijn want een gezond lichaam lost deze vanzelf op. Als je afweersysteem laag is of het micro-organisme krijgt de kans zich te vermenigvuldigen kan er ontsteking ontstaan. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zetten we o.a. de goede nazorg producten van Prontolind in.
Weetje: Op veel plekken krijg je vage middeltjes mee om je piercing schoon te houden. De middeltjes zijn vaak niet antiseptische, bevatten chemische (goedkope) stoffen of zijn alleen geschikt voor cutaan gebruik i.p.v. subcutaan. (cutaan is OP de huid / subcutaan is IN de huid). Een zoutoplossing is niet voldoende in het begin en zeepproducten niet verantwoord. producten die olie bevatten houden de wond onnodig open.

Fases van wondgenezing.

Wondgenezing verloopt ALTIJD volgens een vast patroon van drie fases.
• De reactie fase.
• De regeneratie fase.
• De Rijpingsfase.

De eerste fase.
Fase één is de reactie van de huid op de beschadiging. Ook wel bloeding / onstekingsfase. Stolling zal het bloeden stoppen. Er treed dan vaatvernauwing op en de stolsels met Fibrinedraden zullen het wondje proberen te sluiten. Omdat er een sieraad in het wondje zit, is dit lastig voor je lichaam! Je lichaam zal proberen de wondrandjes zo goed mogelijk te sluiten.
Weetje: Het is belangrijk om je sieraad alleen te bewegen als het nat en schoon is. Beweeg/schuif ook altijd met beleid omdat je de wondrandje steeds weer kapot zal “trekken” en je het nog lastiger maakt voor je lichaam om te genezen.
Na het stoppen van het bloeden ruimt je lichaam dode cellen en micro-organisme op. De afgevoerde (Lymfe) vaten zijn beschadigd en niet meer in staat voldoende vocht af te voeren. Hierdoor kan zwelling ontstaan. Stofjes die vrij zijn gekomen bij het beschadigen van de huid kunnen prikkend aanvoelen. Er ontstaan ontsteking verschijnselen zoals roodheid, warmte, zwelling en pijn. Allemaal normaal in de eerste fase! Nu begint de volgende fase!

De tweede fase.
In de Regeneratie fase wordt de beschadigde huid vervangen voor nieuw weefsel. Het nieuw gevormde weefsel heet Granulatie weefsel. Voor vorming van Granulatie weefsel zijn stoffen nodig zoals; eiwit, mineralen, vitamine A en C, zuurstof, enzymen en hormonen. AL deze stoffen worden door het lichaam aangevoerd maar een deel ervan zit ook in jou nazorg product! (snap je al meer waarom dit product belangrijk is 😊?) Als één van deze stoffen onvoldoende aanwezig is of zelfs ontbreekt vertraagd of stagneert de genezing. Lichamelijke gezondheid, hygiëne en een goede verzorging is daarom belangrijk.

De derde fase.
Zodra het Granulatie weefsel het niveau van kiemlaag heeft bereikt, vermenigvuldigen de cellen van de huidlaag zich en zal de wond sluiten. Omdat er een blokkade (je sieraad) in het wondje zit kan er overactief weefsel ontstaan. Je lichaam weet immers niet wat nu te doen, behalve blijven proberen het wondje te sluiten. Met namen bij kraakbeen zien we dan bultjes ontstaan. Het Hypergranulatie weefsel komt nu boven het niveau van de omliggende huid. We noemen het nu een chronische wond. Op zich nog niets aan de hand, maar deze heeft soms extra of andere zorg nodig.
Weetje: Nu zou een zoutoplossing kunnen helpen! Door extra mineralen in te zetten raakt de huid misleid en stopt met Granulatieweefsel aanvoeren. De bulten kunnen weggaan / indrogen. Hier is geduld en een zeer frequent behandelen noodzaak.

Als er geen sprake is van overmatig weefsel en je piercing is mooi rustig, nooit meer pijnlijk, rood of geïrriteerd spreek je van genezen! De drie fases zitten erop.

De drie fases duren normaal een maand of zes om afgerond te zijn. De fases worden belemmerd doordat er een sieraad in het wondje zit. Om het duidelijk te houden hebben we de drie fases heel kort uitgelegd. Je zult snappen dat de vraag (wanneer is mijn piercing genezen) moeilijk te beantwoorden is omdat er veel factoren meespelen. Je algemene gezondheid, je hormoonbalans, stress, voeding, consequentie van verzorging en wrijving, je seks leven (tepel- en intiem piercing) en soort kleding spelen een grote rol!
Tips: Wees bewust, schoon, consequent, verstandig, voorzichtig en vooral geduldig! Gebruik alleen geschikte sieraden en volg niet klakkeloos Google adviezen op! Je piercing blijft ten ALLE tijden een opening in de huid die je lichaam het liefste dicht ziet. Zet een goede antiseptische spray (bv Prontolind of Octenisept) in op momenten dat je piercing kwetsbaar (na stoten en/of verminderde weerstand) is en blijf hem met verstand onderhouden. Wij adviseren ook na de genezing ALTIJD om de paar dagen Prontolind te gebruiken. Onderhoud en preventief gebruik verkleinen de kans op ontstekingen aanzienlijk!

• Deze bovenstaande fases gelden NIET voor slijmvlies (oraal, vaginaal, P.A en Frenum).