Algemene nazorg piercings.

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en ook per persoon. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Bij een verminderde weerstand (wat je niet altijd in de gaten hebt), stress en bv griep of rond je menstruatie geneest alles trager. Persoonlijke hygiëne en een gezonde levensstijl zijn tijdens de genezing van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en/of opzwellen. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voldoende ruimte hebben en niet te strak of juist te ruim zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook als zodanig behandeld worden. Haal je piercing er tijdens de genezing niet zelf uit. Het gat gaat snel dicht! Je hebt van ons een goede nazorgspray meegekregen. Gebruik deze volgens onderstaand advies. Neem geen adviezen aan van andere personen of via Google (vaak niet medische onderbouwd). Wanneer je een piercing wilt of je hebt er net één laten zetten zal je zien dat iedereen met goed bedoelde adviezen komt. Ik sta voor 100% achter mijn manier van werken en ben van mening dat mijn nazorg goed werkt.

Druk en wrijving.

Strakke kleding en bepaalde sporten kunnen bij de genezing van je piercing een behoorlijke vertraging opleveren. Draag de eerste dagen een pleister over je tepel en navel piercing. Het blijven haken, schuiven en kantelen van het sieraad tijdens sporten, slapen, afdrogen of door kleding is regelmatig de oorzaak van problemen. Kijk bij oor piercings uit met een helm of koptelefoon! Draag kleding dat schoon is. Draag het liefst katoen en pas op met kanten ondergoed. Je piercing is een open wond en een goede verzorging is uitermate belangrijk. Denk eraan: het hebben van een piercing hoeft geen problemen op te leveren. Vergeten dat je een piercing hebt wel! Geef je piercing voldoende lucht, dus plak hem niet continu af, en draag niet voortdurend een B.H. na het zetten van een tepel piercing. Als je een tepelpiercing heb laten zetten moet je er ook op letten dat in sommige BH’s je tepel kantelt. Dit geeft irritatie bij de wond ingang. Draag het liefste B.H's ZONDER voorvorm of vulling.  Heb je een oorpiercing laten zetten? Pak dan dagelijks een schoon kussensloop en was deze zo heet mogelijk.

 Schoonmaken.

Voor bijna alle piercings geld: hou het sieraad en de huid erom heen schoon en glad! Hiervoor gebruik je een wattenstaafje dat je nat maakt met kraanwater (kraakbeen piercings maak je schoon met een zoutoplossing). Als je huid en het sieraad goed schoon en glad zijn spray je Prontolind op je sieraad/huid en schuif je deze met beleid heen en weer. Probeer hierbij het sieraad zo min mogelijk te kantelen. Nu kan de werkzame stof van de spray in het wondje komen. Voor ringetjes geld dat je ze kan draaien, draai richting het gaatje dus niet ervan af. Bij sommige piercings kun je er zelf slecht bij of kun je niet goed zien of alles wel goed schoon is. Vraag iemand anders om je even te helpen of gebruik bv een vergrootspiegel. Het is dus van belang dat aangekleefd wondvocht, korstjes, talg, gisten en andere micro-organisme die aan het sieraad blijven plakken weg worden gehaald! Gebruik geen crème, bodylotion of zonnebrandcrème in de buurt van je piercing. Maak na gebruik van make-up de huid rondom je piercing goed schoon en gebruik daarna je spray. Als de piercing op een plek zit waar je je scheert is het van belang de piercing na het scheren goed na te spoelen. Hiermee voorkom je dat er haartjes of scheermiddel in de canule achter blijft. Dit kan voor ontsteking zorgen. TIP: Maak je kraakbeen piercing v.a het begin schoon met een zoutoplossing. Gebruik een fysiologische oplossing. Lees hier hoe je de oplossing kunt maken en hoe je hem gaat gebruiken. In je de nazorg staat dat je je piercing schoon maakt met water maar bij kraakbeen piercings kun je het water dus vervangen voor de zoutoplossing. Hoeft niet, maar is wel een tip. Je eerste beetje (Himalayazout) krijg je van ons.  LEES A.U.B. EVEN HET HELE STUKJE OVER ZOUT. 

Ga je voor het allerbeste en voor gemak dan kun je deze power spray bij ons aanschaffen.


De wissel.

Bij het zetten van de piercing gebruiken wij bijna altijd een ruim staafje. Deze mag je (indien nodig) binnen 14 dagen gratis laten vervangen voor een kortere (wij noemen dit de wissel). Maak hier je afspraak. Ringetjes worden niet kosteloos vervangen.

 Algemeen advies en Prontolind advies.

Spray sowieso voor het slapen gaan en na het douchen. Maak ALTIJD als eerste je sieraad schoon/glad zoals hierboven al een beetje uitgelegd. Maak je wattenstaafje nat met kraanwater of zoutoplossing en maak het sieraad en de huid schoon. Daarna spray je Prontolind op het sieraad en schuif of draai je deze zodat de werkzame stof in het wondje komt. Wanneer je gaat douchen was je je zoals je dat gewend bent. Sla de huid rondom je piercing over met zeepproducten. Was je piercing alleen met water. Wanneer je klaar bent, spoel je je piercing goed na met water. Zo weet je zeker dat er geen zeep- of shampoo resten zijn achter gebleven. Schuif je sieraad tijdens het douchen alleen heen en weer tijdens het naspoelen. Ga minimaal 6 weken niet in bad met zeepproducten, niet in zwembaden en open water. Na een week mag je wel in de zee en naar de sauna, maar ga niet in dompelbaden en in stoomcabines. Gebruik daar alleen de douche! Ga je onder de zonnebank, let er dan op dat je je piercing bedekt i.v.m. verbranden en uitdrogen.

Spray:
* Eerste 2 weken 3 keer per dag je spray gebruiken.
* 3de t/m 6de week 2 keer per dag je spray gebruiken.
* Daarna ga je over naar 1 keer per dag en als alles genezen (rustig) is naar 1 keer per week.

Wanneer je piercing genezen is.
* Regelmatig blijven reiniging met water en Prontolind is aan te raden. Ook als je piercing helemaal genezen is blijft het altijd een opening in de huid waar bacteriën, gisten, talg en andere organismen zich graag nestelen. Preventief af en toe Prontolind gebruiken is GEEN overbodige luxe maar eerder noodzaak. Als je een keer niet zo lekker in je vel zit of je hebt je piercing gestoten kan Prontolind of een (verantwoorde) zoutoplossing de huid weer rustig krijgen. Let wel altijd op de houdbaarheid van je flesje spray! Als je flesje een paar maanden open is zullen er veel werkzame stoffen verloren zijn gegaan en zal de spray eerder kwaad dan goed doen. De spray is bij ons altijd los te koop.
* Nooit zalf, Purol, Vaseline of iets dergelijks op de piercing smeren.
* Nooit de wond desinfecteren met middelen als Sterilon of Betadine. Gebruik uitsluitend subcutane middelen!!
* Wanneer je irritatie krijgt mag je contact met ons opnemen. Ga niet zelf aan de gang met huis, tuin- en keukenmiddeltjes en geloof alsjeblief niet alles wat op internet staat.

Pleisteradvies.

Plak navel- en tepelpiercings de eerste week ’s nachts af. Kantelen en schuiven stagneert namelijk de genezing! Overdag alleen afplakken wanneer je gevaar loopt om ergens achter te blijven haken of tijdens bepaalde sporten. Het beste kun je hiervoor een eilandpleister gebruiken. Bij ons te koop 32 stuks voor €4.00 (bij bv Kruidvat verkopen ze uitsluitend steriel verpakte eilandpleisters en deze zijn onnodig duur)

Specifieke nazorg voor tongpiercings.

Na het piercen van je tong mag je gewoon eten en roken. De eerste uren mag je geen hete dranken zoals koffie of thee.  Drink de komende 24 uur geen enkele vorm van alcohol en eet voorzichtig. Je brengt met je tong voedsel naar je kiezen en dit zal een stuk minder gemakkelijk gaan nu je er een lang staafje in hebt zitten. NIET gaan koelen met ijs! De zwelling heeft een functie en die moet je niet onderdrukken. Je mag wel ijswater maken maar dus niet gaan “bevriezen” met ijsklontjes. Na het eten spoel je je mond met lauw water en gebruik je je spray. Geregeld je tanden poetsen helpt bij het genezingsproces. Je mond niet spoelen met listerine of ander mondwater. Deze mondwaters doden teveel goede bacteriën waardoor de genezing juist langer duurt. Wanneer je tong gepiercet is mag je minimaal 2 weken geen kauwgom eten. Hoe vies de smaak in je mond ook is, niet doen! Na een week mag je weer zoenen (maar wacht liever wat langer!). Na het zoenen je spray gebruiken. Wanneer je een tongpiercing hebt laten zetten zal je merken de je tong gaat verkleuren. Dit is normaal. Je tong zet op en is daardoor net een spons die kleurstoffen uit voedsel opneemt. Geen zorgen, gaat vanzelf weg. Je tong is een spier en je kunt door het zwellen een wat zeur achtige pijn aan de zijkant en onderkant van je tong krijgen. Ga NIET met je piercing spelen en blijf er met je handen vanaf! Je mag 3 keer terug komen om je staafje te laten vervangen voor een korter staafje. Meestal zit er een dag of 10/14 tussen de wissels. Als je tong geheel ontspannen in de mond ligt en je opent je mond een beetje kun je zien of je ruimte over hebt om te wisselen. Als je je tong uitsteekt word hij dunner dus deze indicatie is niet juist voor de maat bepaling. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat je tong in de nacht zo’n halve cm dikker is. Gebruik de eerste twee weken 3 x per dag je spray en ga daarna afbouwen. Spray altijd even voor het slapen gaan.

                                                                    Clithood, P.A en Frenum piercings.

In dit slijmvlies c.q. spierweefsel geneest een piercing zeer gemakkelijk. Heb min. een week geen gemeenschap en doe daarna voorzichtig. Gebruik de eerste week je spray 2a3 x per dag en ga daarna afbouwen. Gebruik je spray wel na iedere vorm van gemeenschap. Gebruik geen glijmiddel op oliebasis. Voor deze piercing geld dat je een week of vier niet mag zwemmen in zwembaden en buiten water (de zee mag wel). Sauna mag en kan na een paar dagen al maar ga dus niet in baden maar uitsluitend onder de douche.

Sieraden.

Gebruik in de toekomst uitsluitend sieraden die geschikt zijn voor jouw piercing. Kijk uit met sieraden waar nikkel in zit. Vaak weet je dit niet van tevoren omdat het niet zichtbaar is. Helaas zijn de piercingsieraden van SIX, Crazy factory, London en vele webshops zelden goed. De sieraden zijn bijna altijd van chirurgische staal of de gradatie Titanium is erg laag, ze verkleuren en laten daardoor een schadelijke stof achter in de huid. Sommige mensen kunnen alle soorten sieraden verdragen, maar anderen zijn meer ontstekingsgevoelig. Twijfel je? kijk voor advies op onze site bij sieraden of koop je sieraden bij ons.

   Nazorg Micro Dermal piercing

Ik heb je Dermal afgeplakt met een (hecht)pleister. Het is de bedoeling dat die een dag of 5/6 blijft zitten dus ontzie de plek waar de hechtpleister zit! Na een dag of 5/6 verwijder je deze hechtpleister voorzichtig en maak je de plek rondom je Dermal goed schoon met de door mij meegegeven alcoholswap. Laat de plek een paar minuten drogen en plak de nieuwe hechtpleister erop. Laat de 2e pleister ook een dag of 5/6 laten zitten en daarna voorzichtig verwijderen. Als je er na een dag of 10/12 geen hechtpleister meer op hoeft te doen moet je goed oppassen dat je nergens achter blijft haken want je Dermal zit nog lang niet goed vast/ingekapseld in je huid. V.a nu ga je ook je Prontolind spray gebruiken! Plak je Dermal de eerste weken 's nachts nog even af en overdag als er een risico is dat je ergens achter kan blijven haken. Als  je een Dermal in je hand hebt laten zetten, draag dan schoonmaakhandschoenen als je in water komt. Douchen kan zonder pleister. De Prontolind spray gebruik je 2 a 3 keer per dag. Na 2 weken bouw je deze handeling af. Spray altijd voor het slapen en na het douchen.  Kijk ALTIJD goed uit als je met haarlak of parfum spuit, hier kan je Dermal niet goed tegen. Zodra het wondje rondom de Dermal goed gesloten is, en de Dermal begint steeds vaster onder de huid te zitten, (dit gebeurd door bindweefsel en inkapseling) kun je er alles mee doen en hoef je er niet meer zo op te letten. Het “gevaar” dat je blijft haken blijft natuurlijk, dus doe voorzichtig! Ben je een keer goed blijven haken (het bindweefsel word dan onder/in de huid  “losgetrokken” en raakt geïrriteerd) of heb je om een andere rede irritatie, gebruik dan weer een paar dagen je spray en een pleister. Wanneer je Dermal, om wat voor rede dan ook, geïrriteerd is, kan het zijn dat er pus onder zit. Week de plek waar je Dermal zit drie keer per dag in een badje met fysiologisch zout en maak daarna een LICHT drukkende, rollende beweging maar het midden van je Dermal zodat het pus eruit kan komen. Soms duurt dit een paar dagen of komt er helemaal geen pus maar je moet dit wel als eerste een paar dagen proberen. Spoel je Dermal daarna schoon met water en gebruik je spray. Meestal gaat het na een dag of 3/4 al een stuk beter. Zit je plaatje scheef of heb je het idee dat de huid zo dun is geworden dat hij eruit lijkt te komen, maak dan een afspraak om hem eruit te laten halen. Het bindweefsel is dan dusdanig beschadigt dat hij niet meer dieper zal gaan liggen.

Als de hechtpleisterperiode voorbij is moet je je Dermal op de volgende manier schoonhouden/onderhouden om Irritaties te voorkomen! Onder je mooie glinsterende Dermal hoopt zich huidvet, huidschilvers, vuil en stof op. Dit is bijna niet zichtbaar maar het zit er ECHT! Je Dermal alleen naspoelen onder de douche is NIET voldoende. Gebruik uitsluitend de hiervoor geschikte swaps en NOOIT sterilon of andere alcoholproducten of doekjes. De swapdoekjes zijn steriel en laten geen pluisjes achter. (De geschikte swaps zijn bij ons verkrijgbaar of te bestellen bij je apotheek) Gebruik je swap ongeveer 1 a 2 keer per maand en gebruik na je swap altijd je Prontolind spray. Het schoonmaken/onderhouden gaat snel en makkelijk. Haal het doekje uit de verpakking, vouw het evt. dubbel en haal het goed onder je Dermalplaatje door tot je rond bent geweest. Zo verwijder je huidvet, huidschilfers, stofjes en andere vuiltjes die zich ophopen onder je sieraad. Het onderhouden van je Dermal is van groot belang! Verzorg hem goed zodat je er jaar na jaar plezier van hebt. De opzetplaatjes kun je NIET zelf verwisselen. De Dermal eruit halen moet je door mij, een andere piercer of je huisarts laten doen.

 TIP; ruik eens aan je piercing!

Heb jij weleens aan je piercing (sieraad/gaatje) of oorbellen geroken? Ga er maar eens goed met je vinger overheen en langs en ruik dan maar eens aan je vinger. Wat je ruikt zijn gisten, talg en andere micro-organisme. Het zijn o.a. bacteriën die zich daar ophopen en die zich niet met water weg laten spoelen. Zeep producten, waaronder shampoo, hopen zich ook op in zulke gaatjes en daar word het allemaal niet beter van.  Deze producten zitten vol parabenen (chemische ingrediënten) die voor irritatie kunnen zorgen.  Deze “geur” zorgt over het algemeen niet voor problemen, het is meer een beetje ranzig ;) Dus in de meeste gevallen gaat het (ondanks deze geur) allemaal wel goed met je piercing maar als je weerstand een keer daalt of je blijft een keer goed haken dan sta je 1.0 achter. Wij adviseren om je piercing ALTIJD te blijven verzorgen zodat hij beter tegen een stootje kan. Hoe schoner, en dan bedoelen we in balans met de juiste bacteriën, hoe beter. Dus geen geur meer aan je piercing!

Wanneer je piercing genezen is ga je hem dus alleen nog onderhouden met de daarvoor geschikte producten en niet met zeep. Denk hierbij aan een milde zoutoplossing met daarin een druppel tea tree olie of fix olie. Deze ruikt lekker fris, is zeer geschikt en is makkelijk en goedkoop in gebruik. Je kookt een kopje water, voegt er wat (bij voorkeur Himalaya zout) aan toe en een paar druppels olie. Dit laat je afkoelen en dit doe je in een potje dat je af kunt sluiten. Maak er een gewoonte van om 1 x per dag je piercing(s) schoon te maken. Dit gaat vaak makkelijk met een wattenstaafje dat je even in je oplossing dompelt waarnaar je je gaatje/sieraad schoon poetst. Beweeg daarbij je sieraad en naspoelen is niet nodig. Maak na ongeveer een week een nieuwe oplossing en ga nooit 2 x met hetzelfde wattenstaafje in de oplossing. Tevens zeer geschikt is de Prontolind spray. Deze is speciaal ontwikkeld voor subcutaan gebruik. Dus IN de huid. De spray is speciaal ontwikkeld om piercings te laten genezen en te onderhouden. Hier kun je alles lezen over het maken van een goede zoutoplossing en hier vind je er veel informatie over onze nazorg producten.